Casa di Valentina

“Μια ιστορία που θα γραφτεί…”

ARCHITECT & DESIGNER: MAURIZIO GIOVANNONI

Φωτογραφίες: Stefano Corso & Francesca Maiolino

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Maurizio Giovannoni, το σπίτι” Βαλεντίνα”, θα αποτελέσει μέρος μιας ιστορίας που θα γραφτεί… Πρόκειται για μια κατηγορία ενεργειών όπως διαπίστωσε ο ίδιος, που γίνονται στο εσωτερικό του σπιτιού με στόχο την ανακαίνιση, ένα είδος make-up ας πούμε, χωρίς να αλλάξει σημαντικά η κατανομή των χώρων μα προ πάντων η ανακαίνιση  να γίνεται  με λογικό και οικονομικό τρόπο.

Αφού εγκρίθηκε ο ενδεικτικός προϋπολογισμός  ακολούθησε ο σχεδιασμός. Μεταξύ των πιο σημαντικών και απαραίτητων μέτρων, ήταν η αφαίρεση ενός τοξωτού τοίχου που προυπήρχε  και έδινε μια παλιομοδίτικη όψη στο χώρο. Τώρα έγινε λευκή σπάτουλα και έδωσε ρουστίκ όψη. Οι αλλαγές ξεκίνησαν από την είσοδο και το διάδρομο που οδηγούσε στους χώρους διαμονής. Σημεία τα οποία άλλαξαν εντελώς με την ιδέα του “all home telling”, δηλαδή σαν ενιαίος χώρος.  Αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτρια αποφάσισαν ένα στυλ κάπως σκανδιναβικό, με ιδιαίτερη μινιμαλιστική γραμμή, επιλέγοντας μόνο δύο αποχρώσεις, αυτή του δυόσμου και της μουστάρδας.

Όσον αφορά τους τοίχους έχει επιλεγεί η ταπετσαρία Arlequin  του Οίκου Living. Βασικά η σειρά αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για παιδικά δωμάτια. Το σπίτι δε αυτό χαρακτηρίζεται από τα παιδικά χρόνια της ιδιοκτήτριας, αφού ένας ολόκληρος τοίχος περιλαμβάνει στοιχεία παιδικά που την κάνουν να χάνεται με χαρά και ευτυχία στα βάθη του χρόνου… Παράλληλα δίνουν ένα ιδιαίτερο  τόνο και συνάμα δυναμισμό στο χώρο.  Το φωτιστικό Ph5 Louis Poulsen, δίνει στο δωμάτιο ένα άγγιγμα vintage σε συνδυασμό με τα αναρριχώμενα φυτά διαφορετικού μεγέθους  που ψάχνουν για μια θέση σε ένα παλιό μπαούλο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η εσωτερική διακόσμηση είναι μια περιπλάνηση και όμορφη αφήγηση του στυλ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φθάνουμε στο σημείο όπου η διακόσμηση αυτή,  αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής επαγγελματία η οποία έκανε το πάθος της για το γράψιμο, στοιχείο της επιτυχίας του έργου της ως κειμενογράφου.

Η παρουσία της  χρονολογούμενης γραφομηχανής Olivetti, φανερώνει την εποχή της μη ύπαρξης ψηφιακής τεχνολογίας.  Στο χώρο, σε ένα μπουφέ εποχής του 60 αποφασίστηκε να δοθεί νέα πνοή,  βάφοντας το πράσινο. Τώρα λειτουργεί ως βάση μιας χαρούμενης, παιχνιδιάρικης σύνθεσης. Πάνω στο μπουφέ μια γυάλινη προθήκη του Maison du Monde προστατεύει ένα αγαλματάκι της Hey, που κρατά ανάμεσα στα δάχτυλα ένα στυλό, (ένα αφιέρωμα στο πάθος της Βαλεντίνας στο γράψιμο). Το διακοσμητικό με τη λέξη smile(χαμόγελο), και αυτό από το Maison du Monde, εμπνέει τη νέα θετική διάθεση για έναν περιβάλλον γεμάτο ενέργεια.

Ο καναπές ακολουθεί το Nordic, Σκανδιναβικό στυλ. Μια γωνιά ενισχύεται από Tonki, σχεδιαστικά στοιχεία οικολογικής γραμμής, σε πλαίσια επιλογής της οικοδέσποινας, ολοκληρώνοντας έτσι ένα περιβάλλον στο οποίο  ο αρχιτέκτονας Maurizio Giovannoni,  σε πλήρη συνεργασία με την ιδιοκτήτρια Valentina Felcinelli, δημιούργησαν ένα ισορροπημένο περιβάλλον  αναμειγνύοντας  χωρίς δισταγμό κομμάτια vintage,  με άλλα φθηνά, καθώς  και με design αντικείμενα πιο σοφιστικέ και διαχρονικά.

Στην περιγραφή μας αυτή κρίνεται απαραίτητο να αναφερθούμε και στο υπνοδωμάτιο το οποίο είναι ένα αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των συμβαλλομένων. Εδώ η κατασκευή του κρεβατιού είναι DIY, do it yourself, από παλέτα, μια νέα και έξυπνη πλέον τάση χαμηλού  προυπολογισμού. Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα δόθηκε στο κεφαλάρι και στη διακόσμηση του γκρίζου τοίχου όπου ανάμεσα στα μικρά κάδρα βρίσκεται ένα χειροποίητο μεταλλικό γλυπτό, καθώς και  μερικές σκορπισμένες  πολύχρωμες πεταλούδες  από χαρτί . Στον ίδιο τοίχο βρίσκεται και η επιγραφή HOME. Εμείς θα ολοκληρώναμε  HOME SUIT HOME…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ