HomeΣΠΙΤΙΠαιχνιδιάρικος φωτισμός… Light perfect

Παιχνιδιάρικος φωτισμός… Light perfect

Ο καλός φωτισμός μιας κατοικίας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά – με ή χωρίς περιβάλλοντα χώρο – μπορεί να αλλάξει εντελώς την εικόνα της και να δημιουργήσει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Ο φωτισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης. Η μελέτη του, θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση των χώρων και το σχεδιασμό της διακόσμησης!

Σε μια ανακαίνιση έχετε πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε νέες τεχνικές, μια ποικιλία πηγών και διαφορετικούς τρόπους φωτισμού.

Στα σύγχρονα κτίσματα, το κεφάλαιο του φωτισμού είναι από τα βασικά. Ξεκινά από τη σωστή μελέτη, που γίνεται παράλληλα με τη μελέτη κατασκευής ενός σπιτιού ή διαμερίσματος και θέτει τις βάσεις για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τόσο στις όψεις όσο και στους εσωτερικούς χώρους.

Ζητήστε από έναν ειδικό σύμβουλο φωτισμού, να σας ετοιμάσει μια πλήρη μελέτη, που να περιλαμβάνει σχέδιο του σπιτιού με τις θέσεις των φωτιστικών, τεχνική περιγραφή φωτιστικών πηγών, δηλαδή, τύπο λαμπτήρα, διαστάσεις, ισχύς κλπ.

Θα πρέπει επίσης να υποβάλει και σχέδιο ελέγχου φωτιστικών, δηλαδή, ποια φωτιστικά θα λειτουργούν στην ίδια ομάδα, ποια θα είναι dimmer κλπ.

 

Είδη φωτισμού

Η αυξομείωση της έντασης φωτισμού είναι απαραίτητη, κυρίως σε χώρους καθιστικού και υπνοδωματίων, κατά προτίμηση με λαμπτήρες χαμηλής έντασης 12V, (οπότε απαιτείται μετασχηματιστής κοντά στο φωτιστικό). Για εξοικονόμηση ενέργειας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες φθορισμού, καθώς το φως είναι πιο δυνατό και πιο ψυχρό από το φως του αλογόνου, οπόταν συνιστώνται για κουζίνες, μπάνια, αποθηκευτικούς χώρους και γραφεία.

Στην αγορά, υπάρχουν επίσης πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις με προσθήκη χρώματος, με διαφοροποίηση της δέσμης φωτισμού κλπ. Επιπλέον, τα led και τα RGB (led σε αποχρώσεις κόκκινου, πράσινου και μπλε φωτός σε μια συστοιχία) δίνουν και απλοποιούν κάποιες λύσεις ειδικού φωτισμού.

 

Φωτισμός και χώρος

Το σαλόνι στις πλείστες κατοικίες, αποτελεί έναν πολυπρόσωπο χώρο, αφού φιλοξενεί, εκτός από την οικογένεια και φίλους για διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές, όπου η κάθε μια θα είναι διαφορετική και με τις δικές της απαιτήσεις στο θέμα ατμόσφαιρας και φωτισμού. Η ανάγκη λοιπόν, κάποιων σεναρίων φωτισμού κρίνεται επιτακτική. Ο σωστός καταμερισμός του φωτισμού είναι το σημαντικότερο κομμάτι της μελέτης.

Μια απλή λύση είναι, η ένταξη χωνευτών ή αναρτώμενων φωτιστικών, ενώ για ατμόσφαιρα μπορούμε να δημιουργήσουμε με τη χρήση επιδαπέδιων φωτιστικών. Η χρήση των dimmer, μπορεί να δώσει επιλογές και να ρυθμίσει ανάλογα, την ένταση του φωτισμού που χρειάζεται.

Το υπνοδωμάτιο, σαν χώρος χαλάρωσης, χρειάζεται εκτός από τον κεντρικό φωτισμό και βοηθητικό, πίσω ή στο πλάι της κεφαλαριάς, που να εστιάζει ανάλογα για το διάβασμα. Παράλληλα, ο φωτισμός στις ντουλάπες, γκαρνταρόμπες, βοηθά στην καλύτερη επιλογή των ρούχων.

Σημαντική μελέτη χρειάζεται για την κουζίνα, λόγω της φύσης των εργασιών, που εκτελούνται από τη νοικοκυρά. Εδώ, επιλέγουμε έναν ομοιόμορφο κεντρικό φωτισμό, που όμως μπορεί να γίνει πιο έντονος στους πάγκους εργασίας με spot lights.

Προσοχή και σημαντική μελέτη, πρέπει να γίνει και για το φωτισμό στο μπάνιο, όπου απαιτείται ένας ομοιόμορφος φωτισμός, που να καλύπτει κάθε σημείο του, αλλά και ειδικός φωτισμός πάνω από το νιπτήρα.

Η επιλογή φωτισμού στο δάπεδο, όπου μπορούν να τοποθετηθούν επιδαπέδια spots ή ράγες, όπως ο διάδρομος, η σκάλα κλπ.

Ο φωτισμός ενός χώρου προσδίδει ένα επιτυχημένο διακοσμητικό αποτέλεσμα σε ένα σπίτι. Το τεχνητό φως τονίζει τους χώρους που μας περιβάλλουν και μας βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα τα χρώματα, τα υλικά και τα διακοσμητικά, που επιλέξαμε να υπάρχουν σε αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ