HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΜια όαση δροσιάς…

Μια όαση δροσιάς…

Η πισίνα είναι μια όαση δροσιάς μέσα στον κήπο, τον ομορφαίνει, τον εμπλουτίζει και προσθέτει μια ευχάριστη πινελιά. Βέβαια, ανάλογα με το χώρο που διαθέτει ο καθένας, μπορεί να κατασκευάσει και την κατάλληλη πισίνα.

Αυτό είναι καλύτερα να το συζητήσει κάποιος από την αρχή με τον αρχιτέκτονα του, ώστε να μπορέσει να γίνει το κατάλληλο σχέδιο, η κατασκευή και ο εξοπλισμός για την κάθε περίπτωση.

Μια πισίνα για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κολύμπι, πρέπει να διαθέτει μήκος τουλάχιστον 8 μέτρα. Αυτό μας λέει, ότι οι περισσότερες πισίνες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο μήκος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν. Απλώς η βασική τους χρήση δεν θα είναι το κολύμπι, αλλά μια δροσερή βουτιά ή πλατσούρισμα στις ζεστές, καλοκαιρινές μέρες.

Στην περίπτωση αυτή, η πισίνα μπορεί να εξοπλιστεί και με μηχανισμό υδρομασάζ ή ακόμα και μια αντλία  θέρμανσης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται όσο το δυνατό περισσότερο καιρό.

Και εφόσον η πισίνα δεν κατασκευάζεται αποκλειστικά για κολύμπι, μπορεί να έχει και οποιοδήποτε διακοσμητικό σχήμα, στρογγυλό, οβάλ, ασύμμετρο, τετράγωνο κλπ. Αυτό θα το προσαρμόσουμε ανάλογα με το χώρο που θα τοποθετηθεί.

Οι πισίνες κατασκευάζονται συνήθως μονολιθικά, με ειδικό μεταλλικό καλούπι. Με τον τρόπο αυτό όλος ο σκελετός της πισίνας (πέδιλο, πάτωμα, τοιχώματα, σκαλοπάτια) κατασκευάζονται σε μια φάση, ώστε να μην υπάρχουν ενώσεις, που δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα με το χρόνο. Μετά, μπορούν να επενδυθούν εσωτερικά, ανάλογα με την επιλογή του ιδιοκτήτη με PVC liner, με κεραμικά πλακάκια ή ψηφίδες.

Το liner είναι βασικά η πιο οικονομική επιλογή και μπορούμε να το βρούμε σε διάφορα σχέδια, ανάλογα με την εταιρεία που θα μας κατασκευάσει την πισίνα. Όταν η πισίνα επενδυθεί με liner, πρέπει να είναι διαρκώς γεμάτη με νερό, γιατί αλλιώς το PVC θα εκτίθεται στον ήλιο και θα καταστραφεί.

Μια πισίνα που είναι επενδυμένη με κεραμικά πλακάκια, μπορεί να παραμείνει και αδειανή τους μήνες που δεν χρησιμοποιείται, εξοικονομώντας έτσι το κόστος συντήρησης και καθαρισμού της.

Η πισίνα που είναι επενδυμένη με ψηφίδες, θεωρείται ως η πιο πολυτελής επιλογή. Η ψηφίδα κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με τα πιο πάνω, είναι όμως ασύγκριτα ομορφότερη και μπορεί να κατασκευαστούν στο πάτωμα και στα πλαϊνά, διάφορα μοτίβα και σχήματα που προσθέτουν ακόμη περισσότερο στην ομορφιά της.

Όσον αφορά τον τύπο της πισίνας, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στις τρεις βασικές κατηγορίες: την πισίνα skimmer, overflow και vanishing edge.

Η skimmer είναι η πιο συνηθισμένη κυρίως σε σπίτια, γιατί είναι και η πιο οικονομική και εύκολη στην κατασκευή. Στον τύπο αυτό η επιφάνεια του νερού βρίσκεται 15 περίπου εκ από την επιφάνεια του πλακόστρωτου για να μπορούν να λειτουργούν τα skimmers.

Η πισίνα τύπου overflow, απαιτεί περισσότερο χώρο, γιατί γύρω από την πισίνα τοποθετείται το σύστημα υπερχείλισης. Η επιφάνεια του νερού, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους.

Τέλος, η πισίνα vanishing edge, που είναι μια πολύ εντυπωσιακή πισίνα και κατασκευάζεται ως επί το πλείστον σε εδάφη με υψομετρικές διαφορές. Αν επιλέξουμε σωστά το σημείο τοποθέτησης αυτής της πισίνας, τότε, το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Το νερό ξεχειλίζει από την μια πλευρά της πισίνας, πέφτοντας στο κενό και μας αφήνει μια θαυμάσια εικόνα, λες και η πισίνα αιωρείται κάπου στον ορίζοντα η επεκτείνεται μέχρι την απέραντη θάλασσα.

Έχουμε λοιπόν επιλέξει την πισινά που προτιμούμε. Τώρα η επιλογή είναι πως θα τη γεμίσουμε. Μπορούμε να τη γεμίσουμε με γλυκό η αλμυρό νερό. Η συνηθέστερη επιλογή είναι αυτή του γλυκού νερού και η συντήρηση της γίνεται με ειδικά χημικά που βοηθούν το νερό να μένει καθαρό από μικροοργανισμούς και άλλα είδη.

Αν όμως θέλουμε μια αλμυρή πισίνα, μπορούμε να το πετύχουμε με φυσικούς κρυστάλλους άλατος και μια ειδική συσκευή που δημιουργεί φυσική χλωρίωση, για τον καθαρισμό της.

Η πισίνα είναι ένα όμορφο στοιχείο στον κήπο, χρειάζεται όμως τακτική συντήρηση που δεν πρέπει να αμελούμε, αν θέλουμε να τη χαιρόμαστε χωρίς να προκαλούμε προβλήματα σε μας και στο περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ