HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΚΗΠΟΣ - ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ

ΚΗΠΟΣ – ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ

Περιφράξεις και μεταλλικές κατασκευές

Περίφραξη, σημαίνει οριοθέτηση της ιδιοκτησίας και είναι από τα πρώτα σημεία, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, στον αρχικό σχεδιασμό του κήπου. Όταν επιλέγετε ένα υλικό για περίφραξη, αναλογιστείτε το μέγεθος και το είδος της δομής, αφού απηχούν την αισθητική και το αρχιτεκτονικό στυλ της οικοδομής σας, αλλά και της περιοχής.

Περιφράξεις

Στην έκταση της περίφραξης, μπορεί να εφαρμοστεί ο τοίχος από μπετόν, ο κτιστός με τούβλο ή τουβλάκι, οι πετρόκτιστοι από φυσική πέτρα της περιοχής και οι μεταλλικές κατασκευές. Ακόμη υπάρχουν οι ξύλινες κατασκευές με κάθετες ή οριζόντιες σανίδες και όχι μόνο, αφού πολλές φορές συναντούμε περιφράξεις σε όμορφους συνδυασμούς και με άλλα υλικά. Οι θάμνοι είναι επίσης ένας πολύ καλός και εντυπωσιακός τρόπος περίφραξης και αποτελούν ένα πολύ ξεχωριστό φόντο για τον κήπο, με την κατάλληλη περιποίηση.

Φράχτες σε…κομψή γραμμή

Ο κήπος χρειάζεται πάντοτε κάποια κάλυψη για να προσφέρει το αίσθημα της ιδιωτικοποίησης. Οι φράχτες, σε μια τεράστια ποικιλία, δίνουν σε μεγάλο βαθμό το ζητούμενο. Το είδος του φράχτη πρέπει να επιλεγεί σωστά, ώστε να συνάδει με τη γραμμή και το στυλ του κήπου, αλλά και της περιοχής. Αν έχει ήδη τοποθετηθεί περίφραξη με τέλι, ξύλο, σφυρήλατο σίδερο, αν είναι τοίχος κτιστός ή από πέτρα, τότε φροντίζουμε να φυτέψουμε θάμνους και αναρριχητικά ανθοφόρα φυτά, ώστε να χαρίσουν ένα πράσινο σκηνικό με έγχρωμες πινελιές, έτσι καθώς πλέκονται. Η φύτευση μπορεί να είναι ποικιλόμορφη για τη δημιουργία μιας πιο ελεύθερης εικόνας, συνδυάζοντας διάφορα θαμνώδη φυτά. Επίσης, μπορεί να αποτελείται αποκλειστικά από φυτά ενός είδους, έτσι ώστε να παρουσιάζει μια συμπαγή όψη.

Οι φράκτες με αειθαλή φυτά, δίνουν ένα βασικό στοιχείο σκελετού, πάνω στο οποίο τα άλλα φυτά δείχνουν εντυπωσιακά. Πολλοί θάμνοι δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κλάδεμα, παρά μόνο για να αφαιρεθούν ξεραμένα κλαδιά και να διατηρηθεί το επιθυμητό ύψος. Ο σκοπός του κλαδέματος είναι να ενισχύσει την παραγωγή υγιούς ανθοφορίας και παράλληλα να περιορίσει την υπέρμετρη ή άχαρη ανάπτυξη του φυτού.

Μεταλλικές περιφράξεις

Τα είδη καγκελαρίας, όπως τα κάγκελα, οι καγκελόπορτες, οι πέργολες ενός σπιτιού, οφείλουν να βρίσκονται σε αρμονία με την αρχιτεκτονική όψη μιας κατοικίας και να προσφέρουν ουσιαστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Υλικά, όπως ο μπρούντζος και ο κασσίτερος, ακόμα και αν καθαρίζονται συχνά, με τον καιρό αποκτούν μιαν ιδιαίτερη πατίνα. Ακόμη το σφυρίλατο σίδηρο, σαν κάγκελο, εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, είναι πολύ ανθεκτικό. Οξειδώνεται όμως σταδιακά και σκουριάζει με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας μια ιδιαιτερότητα στην όψη του.

Τα χειροποίητα σφυρήλατα κάγκελα, καθώς και τα χυτά με παραστάσεις, αποτελούν έργα τέχνης. Επίσης, υπάρχουν κάγκελα αλουμινίου με άψογο τελείωμα και τέλειες απομιμήσεις μετάλλων. Αυτά τα κάγκελα συναρμολογούνται με μια ειδική μέθοδο, που επιτρέπει εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ