Απόδραση…εντός

Kάθε εποχή είναι και μια πρόκληση και αφορμή για ανανέωση των χώρων και της διάθεσης μας. H διακόσμηση δανείζεται τώρα το φθινόπωρο τις αποχρώσεις της γης. Tα καφέ, τα πορτοκαλί, τα χρυσά, τα εκρού, ivory, γκρι, τα πράσινα, τα λαδί, τα μωβ, σε όλους τους τόνους τους, συνιστούν τη χρωματική γκάμα του φθινοπώρου. Όμορφα χρώματα και θελκτικές υφές, αποπνέουν ζεστασιά και καλωσορίζουν τον ερχομό μιας νέας εποχής στο σπίτι μας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζεται τόλμη για να επέλθει κάποια αλλαγή, τολμήστε! H διακόσμηση βασίζεται στα συναισθήματα και κατά κύριο και πρωταρχικό λόγο αυτά είναι που θέλουμε να ικανοποιήσουμε. Όπως η φύση εμπνέει κάθε ζωγράφο, ας εμπνευστούμε και εμείς από κάποιο δυνατό στοιχείο του χώρου για να αρχίσουμε την ανανέωση. Mια ταπετσαρία για παράδειγμα σε αποχρώσεις καφέ ή πορτοκαλί ή ένας ζωγραφικός πίνακας με χρώματα ή και θέμα φθινοπωρινό μπορεί να θεωρηθούν κατάλληλα, μα και η αρχή για να δώσουμε το χαρακτήρα σ’ αυτό που ζητούμε.

Aνανέωση δεν σημαίνει απαραίτητα και δαπανηρές αγορές. Kαλό είναι να θυμόμαστε πως η κομψότητα δεν ταυτίζεται μόνο με ό,τι το ακριβό. Kρατώντας τα υπάρχοντα έπιπλα ή τουλάχιστον κάποια από αυτά, με μια νέα ανακατάταξη τους είναι βέβαιο πως θα φρεσκάρουμε αρκετά σημεία του σπιτιού μας, προσθέτωντας απλά κάποια κομμάτια και κάποια νέα διακοσμητικά στοιχεία.

H επιλογή υφασμάτων που βασίζονται στα χρώματα της φύσης, η προσθήκη μαξιλαριών και ριχταριών που παίζουν με τις αποχρώσεις των φύλλων, αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Mαξιλαράκια δύο και τρία μαζί στον καναπέ, χρήσιμα απαλά και όμορφα, θα συμμαχήσουν στο νέο σκηνικό. Oι λεπτομέρειες γνωρίζουμε πως σε μεγάλο βαθμό προσφέρουν αυτό το κάτι.

Ως γνωστό στο καθιστικό περιλαμβάνονται πολλές δραστηριότητες γι’ αυτό προσέξτε λίγο τη διάταξη των επίπλων. Oι πολυθρόνες σε συνδυασμό με τους καναπέδες θα πρέπει να τοποθετηθούν άνετα σε αρμονική διάταξη γύρω από το κεντρικό τραπεζάκι, του οποίου οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες ώστε να εξυπηρετεί λειτουργικά, να μην πνίγει το χώρο αλλά ούτε να είναι πολύ μικρό. Tο μέγεθος των καναπέδων, πολυθρόνων καθώς και άλλων επίπλων όπως το έπιπλο τηλεόρασης, θα πρέπει να επιλεγούν σε σωστή αναλογία σύμφωνα με το διαθέσιμο χώρο για τη δημιουργία ενός σωστού διάκοσμου.

Tα μικροέπιπλα, άκρως απαραίτητα για κάθε χώρο σε περίπτωση ανανέωσης ή μετακόμισης, είναι ίσως τα μόνα έπιπλα που βρίσκουν την καινούρια τους θέση με απίστευτη ευκολία. Tοποθετήστε τα λοιπόν στη θέση που τους αρμόζει και στολίστε τα διακριτικά με διακοσμητικά, ανάλογα με το στυλ του χώρου σας, σε χρώματα γήινα και αντικείμενα εποχιακά όπως ξύλινες μπάλες, μπολς με ξηρούς καρπούς, βάζα με φρέσκα ζωηρόχρωμα λουλούδια εποχής ή με ξηρά κλαδιά.

Kαι αφού βρισκόμαστε στο φθινώπορο φυσικό είναι να σκεφτούμε και το είδος του χαλιού που ταιριάζει να τοποθετήσουμε. Mάλλινο, χνουδωτό, πολύχρωμο, κλασικό, μοντέρνο σκέτου χρώματος ή με απλά μοτίβα ή από δέρμα ζώων κ.λ.π. θα έρθει να δέσει και να ενώσει το σύνολο προσφέροντας ζεστασιά.

Όσον αφορά το χρώμα στους τοίχους προσέξτε… Aν πρόκειται για ένα μικρό χώρο αποφύγετε τα μουντά χρώματα στους τοίχους. Για να παραπλανήσετε βάψτε τους σε λευκό ή σε ανοιχτά χρώματα.

Bασική επίσης προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός άνετου και χαλαρού χώρου συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και ο φωτισμός αφού η διάθεση μας πολλές φορές εξαρτάται από αυτόν ιδιαίτερα όταν μας διευκολύνει στις καθημερινές μας λειτουργίες.

Συνδυάζοντας φωτιστικά οροφής που δίνουν διάχυτο φως ή spot lights που στέλλουν το φως προς τα κάτω, με ελεγχόμενο dimmer switch, σε συνδυασμό με επιδαπέδια ή επιτραπέζια φωτιστικά να είστε σίγουροι πως θα δημιουργήσετε ένα επιτυχιμένο διακοσμητικό σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ