HomeΣΠΙΤΙΔΑΠΕΔΟΧαλιά - Μοκέτες

Χαλιά – Μοκέτες

Τα χαλιά, αποτελούν μια διακοσμητική παρέμβαση, που δίνει ένα άγγιγμα καλαισθησίας στο χώρο και ταυτόχρονα έχουν χρηστική αξία, καθώς προστατεύουν το δάπεδο και ιδίως το παρκέ, που είναι και πιο ευαίσθητο από την καθημερινή φθορά.

Χειροποίητα χαλιά

Τα πιο ωραία, τα πιο ακριβά, τα πιο περιζήτητα χαλιά, είναι τα χειροποίητα. Κατασκευάζονται από φυσικές ίνες (μαλλί, μετάξι), από ένα έως και δέκα κομμάτια, με βάση παλαιά ή μοντέρνα σχέδια και άριστα υλικά. Το δέσιμο του κόμπου με το χέρι, είναι ο πιο παλιός τρόπος κατασκευής χαλιών και η ποιότητα ενός τέτοιου χαλιού εξαρτάται από το είδος του μαλλιού, που χρησιμοποιήθηκε και από την πυκνότητα του χαλιού, που αντιστοιχεί στον πιο μεγάλο αριθμό κόμπων. Όσο περισσότερους κόμπους έχει το χαλί τόσο ωραιότερο. Ένας ειδικός στον τομέα των χαλιών, μπορεί να καταλάβει τον τόπο προέλευσής του, από τα χρώματα, τα σχέδια, την τεχνοτροπία, καθώς και την ποιότητα κατασκευής. Τα αυθεντικά αυτά χαλιά, συνήθως παίρνουν το όνομά τους από την περιοχή, το χωριό ή την πόλη που κατασκευάστηκαν, όπως τα  χαλιά Ανατολής, Κινέζικα, Μικράς Ασίας, Κεντρικής Ασίας, Τουρκίας κλπ.

Υφαντά χαλιά

Τα υφαντά χαλιά είναι βιοτεχνικού χαρακτήρα και κατασκευάζονται, όπως και παλαιότερα, με τους αργαλειούς, όπου οι κλωστές από μαλλί δεν δένονται σε κόμπους με το χέρι, αλλά πυκνώνονται στο στημόνι. Για τα χαλιά (τάπητες), όπως και στις μοκέτες, χρησιμοποιούνται υλικά όπως, το λινάρι ή η κάνναβη για το στημόνι, το βαμβάκι για να δένεται το υφάδι και μαλλί όταν πρόκειται για βελούδο. Ο τρόπος και το είδος αυτής της ύφανσης, λέγεται ζακάρ. Τα πιο προσιτά, σε μεγαλύτερη ποικιλία ειδών και χρωμάτων, είναι τα βιομηχανοποιημένα χαλιά σε ποικίλη ύφανση και εμφάνιση. Την παρουσία τους στην αγορά έκαναν και τα ευκολοσυντήρητα χαλιά από συνθετικές ίνες, όπου έχουμε τους τάπητες κρυλόρ, νυλφράνς και ροβύλ, με μακριές τρίχες που μιμούνται τη γούνα, ή με κοντές που παρομοιάζουν με το βελούδο.

Δερμάτινα

Μεγάλη ποικιλία από γνήσια δερμάτινα χαλιά, συναντούμε σήμερα όλο και περισσότερο στην αγορά, σε ολόκληρες προβιές ζώων, ζέβρας, βουβάλι, αγελάδας κλπ ή και σε λουρίδες ενωμένες μεταξύ τους, μικρά τετραγωνάκια και ένα σωρό άλλα σχέδια, που ταιριάζουν τόσο σε μοντέρνες, όσο και κλασικές κατοικίες.

Μοκέτες

Σε αντίθεση με τα χειροποίητα χαλιά, οι μοκέτες και τα βιομηχανοποιημένα μοντέρνα χαλιά, είναι σαφώς μια πολύ οικονομική λύση, συγκρινόμενα πάντοτε με τα χειροποίητα αυθεντικά.

Το χαλί προσδίδει στη διακόσμηση τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Με τα χρώματα και τα υλικά του, προσφέρει ζεστασιά και ιδανική ατμόσφαιρα ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Στο θέμα της διακόσμησης, αποφύγετε την τοποθέτηση διαφορετικών χαλιών, που δεν ταιριάζουν στον ίδιο χώρο, καθώς και την ανάμειξη πολλών, διαφορετικού μεγέθους, ιδίως σε μικρούς χώρους. Ένα μονόχρωμο μεγάλο χαλί, έχει το χάρισμα να βοηθά ώστε ο χώρος να δείχνει μεγαλύτερος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ