HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣΥΜΒΟΥΛΕΣΤζάκι, ένθερμος… υποστηρικτής

Τζάκι, ένθερμος… υποστηρικτής

Πίσω από την επιλογή του κατάλληλου συστήματος θέρμανσης μιας κατοικίας κρύβονται πολλές λύσεις και εσείς καλείστε να επιλέξετε αυτήν που αρμόζει στα δικά σας δεδομένα, ή ακόμα και κάποιο συνδυασμό θέρμανσης, εξετάζοντας διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

Τζάκι

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη θαλπωρή και στη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το τζάκι; Πόλος έλξης λοιπόν και κυρίαρχο στοιχείο συνήθως του καθιστικού χώρου, το τζάκι αξίζει τη φροντίδα και την προσοχή μας στη διαμόρφωση του.

Η μορφή και το σχήμα του πρέπει να είναι ανάλογη με την αρχιτεκτονική γραμμή και τη διακοσμητική μορφή του χώρου στον οποίον απευθύνεται. Η παραδοσιακή πρόταση για τη θέρμανση της κατοικίας, το τζάκι, χαρακτηρίζεται πια από πολλές μοντέρνες εκδοχές.

Τζάκι, τι πρέπει να εκτιμήσετε

Για να βρείτε ποιος τύπος τζακιού ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας και σε ποιο σημείο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

Τις διαστάσεις του χώρου σας και το σημείο όπου σκέφτεστε ή ταιριάζει να τοποθετήσετε το τζάκι σας. Αν δηλαδή βρίσκονται κοντά πόρτες εσωτερικές, μπαλκονόπορτες, παράθυρα. Αν ο χώρος είναι μεγάλος και άνετος τότε σκεφτείτε ένα τζάκι σε κεντρική θέση σε τοίχο ή ελεύθερο στο κέντρο του χώρου. Αν ο χώρος είναι μικρός η καλύτερη λύση είναι το γωνιακό.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη αν το τζάκι θα χρησιμοποιηθεί σαν αυτόνομη μονάδα θέρμανσης ή σε συνδυασμό με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Μελετήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κτιστών και των προκατασκευασμένων μοντέλων.

Σημαντική για ένα τζάκι είναι και η κατασκευή και το ύψος της καπνοδόχου, η οποία πρέπει να εξέχει αρκετά από τη στέγη, ώστε να μη δημιουργούνται στροβιλισμοί και κατά συνέπεια προβλήματα με την αναρρόφηση του καπνού.

Κτιστά με πυρότουβλα

Αυτές οι εστίες τζακιού που κτίζονται εξ ολοκλήρου με πυρότουβλα, προσφέρουν τοπική θέρμανση, με την καύση ξύλων και θερμαίνουν με ακτινοβολία, δηλαδή θερμαίνουν το χώρο μπροστά από το τζάκι. Η καλή λειτουργία του εξαρτάται από τη εμπειρία του τεχνίτη, κατασκευαστή.

Προκατασκευασμένα τζάκια

Η εστία του τζακιού αυτού εσωτερικά είναι κατασκευασμένα από μαντέμι και πυρότουβλα. Ο τύπος αυτός κυκλοφορεί σε ευρεία κλίμακα στην αγορά και ικανοποιεί σύνθετες απαιτήσεις θέρμανσης. Διατίθενται σαν αυτόνομες συσκευές ανοιχτής ή κλειστής φωτιάς από μαντέμι με διπλά τοιχώματα ή σαν εντοιχισμένες εστίες. Το μαντέμι αντέχει σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες και αντανακλά καλύτερα τη φωτιά από ότι το πυρότουβλο.

Τζάκια οικολογικά, ενεργειακά

Πρόκειται για τζάκια χωρίς καμινάδα μετακινούμενα υπό μορφή επίπλου σε φανταστικά σχέδια ή επιτοίχια είτε τοποθετημένα στο δάπεδο σε οποιοδήποτε σημείο ενός σπιτιού ή διαμερίσματος, κήπου ή ακόμα μίας ταράτσας ή ενός μπαλκονιού. Ζεσταίνουν χωρίς στάχτη, ρύπους και επικίνδυνους σπινθήρες. Δεδομένου ότι δεν έχουν καπνοδόχο, η θερμότητα που παράγεται δεν χάνεται αλλά παραμένει εντός του χώρου σας.

Συστήματα κεντρικής θέρμανσης

Το σκεπτικό πάνω στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης βρίσκεται στην εξασφάλιση θερμότητας μέσω της λειτουργίας λεβητοστασίου, το οποίο ενώνεται με δίκτυο διασωλήνωσης που περνά από όλους τους χώρους της κατοικίας και ενώνεται με θερμαντικά σώματα. Άλλο σύστημα είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση, που συνιστά ιδιαίτερη κατηγορία θέρμανσης, αφού οι σωληνώσεις ενσωματώνονται στο δάπεδο χωρίς να υπάρχουν οποιαδήποτε εμφανή θερμαντικά σώματα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικό όπως η μελέτη και η εγκατάσταση της  κεντρικής θέρμανσης, ανατεθεί σε διπλωματούχο μηχανολόγο μηχανικό και το άλλο, η αγορά μηχανισμών και υλικών να γίνει με κριτήριο τις υψηλές προδιαγραφές και πιστοποιητικά ποιότητας.

Τοπική θέρμανση

Κάτω από τις λέξεις τοπική θέρμανση υπάρχει μια ανεξάντλητη λίστα από τζάκια βιοαιθαλόνης, θερμάστρες πετρελαίου, ξύλων, αλογόνου, υγραερίου, ηλεκτρικά σώματα, αερόθερμα. Με άλλα λόγια θα συναντήσετε μια σειρά συσκευών που παράγουν και ταυτόχρονα αποδίδουν θερμότητα στο χώρο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι η άμεση χρήση τους, αφού για την εγκατάσταση ή τη θέση, δεν απαιτείτε οποιαδήποτε ειδική μελέτη, παρά μόνο η φροντίδα για ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ