HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΣτον κήπο με τα γεράνια!!!

Στον κήπο με τα γεράνια!!!

Σκεφτείτε τα μεσογειακά χωριά για να εμπνευστείτε. Εδώ ευδοκιμούν τα γαρύφαλλα σε παλιούς ντενεκέδες, ο βασιλικός μοσχομυρίζει στη γλάστρα και τα πανέμορφα γεράνια πλημμυρίζουν τα μπαλκόνια, τα περιβόλια και τις αυλές.

Το θέμα μας είναι τα γεράνια που μοιάζουν με ανθισμένους καταρράκτες, που πλημμυρίζουν κάθε χώρο με χρώματα και αποχρώσεις στα φύλλα και τα λουλούδια τους και που αδιάψευστα  δίνουν ένα μοναδικό και χαρούμενο τόνο ζωής στα μέρη που φυτεύονται. Οι πιο πολλοί έχουν συνδέσει τα γεράνια με τις αυλές των παιδικών τους χρόνων και άλλοι με τα νησιώτικα σπίτια της μεσογείου. Το γεράνι, έχει πατρίδα του τη νότιο Αφρική. Στην Ελλάδα ήρθε τον περασμένο αιώνα και αφού το ευνόησε το κλίμα, ξαπλώθηκε με μεγάλη ευκολία. Πρόκειται για πολυετή φυτά και ο εύκολος πολλαπλασιασμός τους, οφείλεται ως επί το πλείστον στην αντοχή τους στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη υγρασίας στο χώμα και την ατμόσφαιρα, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Χειμώνα. Αν και σε γενικές γραμμές το Γεράνι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, όσον αφορά το φωτισμό, είναι απαιτητικό. Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Είναι φυτά κυρίως θαμνώδη και είναι κατάλληλα για κήπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες. Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά είδη και ανήκουν στο γένος των Πελαργονιών. Διακρίνονται σε δύο ομάδες ανάλογα με τον τρόπο ανάπτυξης του φυτού. Tα Γεράνια με σαρκώδεις μίσχους και όρθια ανάπτυξη θαμνώδη και αυτά που έχουν λεπτούς βλαστούς οι οποίοι κρέμονται προς τα κάτω γύρω από τις γλάστρες, γι’αυτό και αποκαλούνται κισσόμορφα.

Φροντίστε ώστε τα φυτά σας να συνηθίσουν σε κάποιο χώρο που να έχει αρκετό ήλιο, νερό και λίγο λίπασμα και να είστε σίγουροι ότι θα σας ανταμείψουν χαρίζοντας σας άφθονα λουλούδια από την αρχή της Άνοιξης έως και το Φθινόπωρο. Η ποικιλία χρωμάτων είναι μοναδική. Από το εντελώς λευκό ως το πορφυρό, το βιολετί αλλά και σε συνδυασμούς δύο ή περισσοτέρων χρωματισμών εντυπωσιάζουν.

Τα λουλούδια τους είναι μονά ή διπλά και ανθίζουν σε μικρά ή μεγάλα μπουκέτα στις άκρες των βλαστών. Ο πολλαπλασιασμός του Γερανιού γίνεται κυρίως την Άνοιξη με ακραία μοσχεύματα.

Για να δώσετε σχήμα στις θαμνώδεις ποικιλίες, κάθε Mάρτιο κλαδέψτε τα βλαστάρια στο 1/3 του μήκους τους, για να έχουν τα φυτά όμορφο σχήμα, φουντωτό και με πολλά όμορφα λουλούδια. Αν παραμελήσετε το ετήσιο κλάδεμα τους, καθώς και τη σωστή λίπανση, στο τέλος της ανθοφορίας, τα Γεράνια θα χάσουν την θαμνώδη μορφή τους, θα ψηλώσουν και θα αραιώσουν. Όταν ποτίζετε τα γεράνια αποφύγετε την κατάβρεξη των φύλλων γιατί η υπερβολική υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως οι σήψεις που προκαλούν σάπισμα των ριζών ή άλλων τμημάτων του φυτού. Για να φυτέψετε τα Γεράνια διαλέξτε δοχεία που να ταιριάζουν στη φόρμα των φυτών αυτών. Οι πήλινες γλάστρες είναι όμορφες οπουδήποτε τοποθετηθούν. Σε πιθάρια αλλά και σε μολύβδινες, σε ξύλινους κάδους, σε λίθινα αγγεία και ρουστίκ βαρέλια. όλα αποτελούν τέλεια επιλογή.

Τα ανθισμένα μπουκέτα των Γερανιών με τα εκπληκτικά χρώματα και τα βελούδινα φύλλα τους έρχονται σε αρμονική αντίθεση με ένα πλακόστρωτο ή ένα πετρόκτιστο τοίχο. Οι μοναδικές αποχρώσεις τους είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να δημιουργήσετε όμορφα σημεία που να ελκύουν το μάτι και την προσοχή του επισκέπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ